The York Glaziers Trust: “De Proliner heeft ons geholpen om een van de oudste basisprocessen in ons vakgebied om te zetten naar de 21e eeuw!”

The York Glaziers Trust, opgericht in 1967, is de oudste en grootste gespecialiseerde conservatiestudio in Groot-Brittannië en is ontstaan uit de nog veel oudere glazenmaker werkplaats in York Minster. De Minster staat nog steeds centraal in hun werkzaamheden en ze bevinden zich momenteel in het vierde jaar van een twintigjarig programma voor het behoud en de bescherming van de onvervangbare glas-in-loodramen. Hiervoor gebruiken ze het Proliner Glaspakket nu al bijna drie jaar en ze gaan de Proliner ook inzetten op andere prestigieuze locaties in het Verenigd Koninkrijk. Conservator Zoe Harrigan verteld over het project:

“We zijn altijd op zoek naar manieren om onze technieken te verbeteren met nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo heeft de Proliner ons geholpen om een van de oudste basisprocessen in ons vakgebied om te zetten naar de eenentwintigste eeuw! Bij York Glaziers Trust gebruiken we de Proliner voor het digitaal templaten van de raamopeningen van het historische metselwerk. Het creëren van een nieuwe buitenste beglazingslaag om kwetsbaar historisch glas-in-lood te beschermen is een integraal onderdeel van de moderne benadering van het conserveren van glas-in-lood, dus nauwkeurige templates zijn essentieel. Templaten is vaak een van de moeilijkste en meest uitdagende processen in ons werk. De Proliner heeft zowel de snelheid als de nauwkeurigheid van deze cruciale stap getransformeerd.

Doordat de Proliner een lijntekening (DXF-bestand) genereert die in Adobe Illustrator gebruikt kan worden, kunnen wij er direct mee aan de slag. Zodra ik terug ben in de studio na het “Prolinen” van het metselwerk, maak ik een Illustrator-bestand met de Proliner-tekening van het binnen- en buitenmetselwerk, een foto van het glas-in-loodpaneel verkleind naar schaal 1: 1 en de ‘snijlijn’-tekening van de nieuwe beschermende beglazing. Ik kan dan tegelijkertijd aan deze afzonderlijke elementen werken, ervoor zorgen dat het ontwerp van de beschermende beglazing overeenkomt met het glas-in-lood én realiseren dat beide nauwkeurig passen in de raamopening van het metselwerk. De in de Proliner ingebouwde hellingmeter is erg handig om te controleren of de panelen en eventuele steunbalken volledig waterpas zijn.

Als team zijn we dik tevreden over de efficiëntie die we bereiken door te werken met de Proliner en York Minster is zeer tevreden over de kwaliteit van het werk dat we voor hen doen! Doordat we nu digitale templates van het metselwerk hebben, kunnen we deze ook in de toekomst gebruiken – de restauratoren van de toekomst zullen dan ook zeer tevreden zijn.

We hebben de Proliner leren kennen omdat The York Glaziers Trust en de York Minster stone yard hebben geprofiteerd van een R&D-project dat is betaald door het York Minster Fund. Een gespecialiseerde consultant heeft ons geholpen om werkprocessen te identificeren die verbeterd konden worden door de introductie van nieuwe technologieën. Daarvoor heeft ze ons kennis laten maken met een scala aan mogelijkheden én een Proliner-demonstratie geregeld. Bijna onnodig om te zeggen, maar beide afdelingen gebruiken nu de Proliner!”

The York Glaziers Trust Website

The York Glaziers Trust Instagram

 

Prodim-Proliner-user-York-Glaziers-Trust_003